Kinderpsycholoog
Lateralisatietraining

Lateralisatie training

+ vlotter handschrift

Wegwerken leerachterstand

+ Hoger leesniveau

01

Ik ben jasmijn

Psycholoog met expertise in breinwerking

Hoe het komt dat heel wat kinderen die bij ons in de praktijk het lateralisatietraject volgenden, opnieuw gingen gaan lezen zonder dat we boeken gebruiken?


We trainen geen opdrachtbegrip, geen lezen of geen handschrift. We trainen wel de voorwaarden die er moeten zijn opdat een kind KAN beginnen aan dat wat moeilijk loopt.


Wanneer een kinderbrein tot bijvoorbeeld lezen gebracht wordt wanneer het hier nog niet klaar voor is, ontstaan er leer- en leesmoeilijkheden. 


Oefenen, oefenen, en nog meer oefenen lijkt maar geen oplossing te brengen. 


Heel regelmatig zien wij kinderen met een grote leesachterstand. De kinderen staan al jaren onder begeleiding, en de achterstand lijkt maar niet te verdwijnen. In de lateralisatietraining versterken we op gemiddeld 14 weken tijd de breinwerking. 

Wat is lateralisatie?

Lateralisatietraining is gericht op het bevorderen van de samenwerking tussen de rechter- en linkerhelft van de hersenen, ook wel lateralisatie genoemd. Het doel is om kinderen te helpen hun coördinatie, motorische vaardigheden en cognitieve processen te verbeteren door oefeningen die de samenwerking tussen beide hersenhelften stimuleren.

Bij lateralisatietraining worden activiteiten uitgevoerd die zowel de rechter- als de linkerhersenhelft activeren.


Lateralisatietraining kan helpen bij het verbeteren van de motorische en cognitieve ontwikkeling van kinderen, vooral voor kinderen die moeite hebben met fijne motoriek, coördinatie of lateralisatie. Het kan ook bijdragen aan een beter begrip van hun eigen lichaam en hoe ze zich in de ruimte kunnen bewegen.

Lateralisatie training


De lateralisatie training maakt kinderen op een positieve manier klaar om te komen tot leren.

Tegen de leeftijd van 6 jaar zijn bij de meeste kinderen de verbindingen in de hersenen die nodig zijn om te kunnen lezen goed ontwikkeld. Deze verbindingen in onze hersenen, de zenuwbanen zijn noodzakelijk om een nieuwe vaardigheid te kunnen leren. Door herhalingen worden verbindingen sterker en kunnen we nieuwe dingen leren. 

De zenuwbanen in onze hersenen zijn zoals een wandelpad in een bos: Ze moeten bewandeld worden, anders overgroeid het pad en kan het niet meer bewandeld worden. Hoe meer een wandelpad bewandeld wordt, hoe vlotter het gaat om te wandelen, te joggen, te lopen. Zo gaat het ook met leren. In onze latealisatietraining bouwen we de verbindingen die nodig zijn om op een vlotte manier de verschillende hersendomeinen te kunnen laten samenwerken.

Het resultaat? Op 14 weken tijd gaat het leren van vaardigheden waar het kind tegenaan loopt veel vlotter! 

 

Wat gaan we doen?


We laten lezen even los

We gaan niet stilzitten

We halen motorische achterstand in

14 weken wekelijks therapie

4 keer per week oefenen thuis 

Ook in vakanties

We nemen een grote stap vooruit!



Oefeningen die aan bod komen

Oefeningen met beide hersenhelften

Motorische oefeningen

Luisteroefeningen (= auditieve oefeningen)

Visuele oefeningen

Oefeningen voor het korte termijn geheugen

Verschillende manieren van tekenen

Leesoefeningen

Letteroefeningen

Voor wie?


Deze training is bijzonder geschikt voor:

  • Kinderen met hardnekkige leermoeilijkheden
  • lateralisatieproblematiek
  • leesproblemen
  • concentratiemoeilijkheden
  • motorische lateralisatiepjoblemen
  • motivatie voor de training en steun vanuit de omgeving is noodzakelijk

Praktisch

  • 14 wekelijkse sessies op een vast moment
  • De kostprijs bedraagt € 45 per sessie
  • Tijdens het opstartgesprek ontvangt u van ons een infobundel met daarin alle verdere informatie omtrent de inhoud en het verloop van de sessies.
  • Na elke sessie ontvangt uw kind een programma met de oefeningen waar het kind mee aan de slag gaat.
  • Niet in de prijs inbegrepen
    • voorafgaand infogesprek waarin we bekijken wat het traject voor jouw kind kan bekijken. We lichten de breinwerking toe en gaan na waar de moeilijkheden van jouw kind zich situeren.
    • afsluitgesprek
    • gebruik materiaal

Versterk de lateralisatie bij jouw kind

wist je dat?

8 op de 10 kinderen met een diagnose dyslexie, dyscalculie geen werkelijke leerstoornis heeft? 

wat ouders aangeven

Bedankt!


“Wij zijn al jaren aan het oefenen op fietsen, zwemmen en lezen zonder vooruitgang te zien. Vandaag zaten we in de auto en begon hij verkeersborden te lezen en gisteren vroeg hij zelf of ik wou mee oefenen op fietsen”


Sofie V.

- mama van O.

Intensief, maar een succes


“het was hard werken en intensief voor ons als gezin, maar ze is zo veel vooruitgegaan.”


Marie

- mama van S.

Een snel berichtje


“Louisa haalde vandaag het leesniveau. Ze is ook zoveel rustiger en tegelijk beweegt ze zo veel meer en vlotter. 


Anoniem


Lateralisatie & leerproblemen, leesmoeilijkheden


Hoe lateralisatiemoeilijkheden invloed kunnen hebben op leren

Lateralisatiemoeilijkheden kunnen een link hebben met leerproblemen bij kinderen. Lateralisatie verwijst naar de dominantie van één kant van de hersenen (en het bijbehorende lichaamsdeel, zoals de rechter- of linkerhand). Wanneer deze dominantie niet goed is ontwikkeld, kan dat invloed hebben op de motorische, cognitieve en perceptuele vaardigheden van een kind, wat kan leiden tot leerproblemen.

Problemen met hand-oogcoördinatie:

Kinderen met lateralisatiemoeilijkheden kunnen moeite hebben met taken die fijne motoriek vereisen, zoals schrijven, tekenen of het gebruiken van scharen. Dit kan hun prestaties in de klas beïnvloeden, vooral bij vakken die deze vaardigheden nodig hebben.


Onhandigheid: Soms kunnen kinderen met lateralisatiemoeilijkheden een bepaalde kant van hun lichaam niet goed gebruiken, wat kan leiden tot onhandigheid of moeite met bijvoorbeeld het uitvoeren van eenvoudige handelingen of het bijhouden van de snelheid van de les.


Problemen met ruimtelijk inzicht: Lateralisatie speelt een rol in het begrip van ruimte en richting. Als een kind moeite heeft met lateralisatie, kan het moeilijk zijn om zaken zoals links en rechts, voor en achter of boven en beneden goed te begrijpen, wat belangrijk is bij wiskunde, lezen en schrijven.


Problemen met geheugen en concentratie:

Een gebrekkige samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft kan invloed hebben op het werkgeheugen en het concentratievermogen. Dit kan zich uiten in moeite met het onthouden van instructies, het vasthouden van informatie of het begrijpen van complexe taken.

Dyslexie:

Kinderen met dyslexie ervaren vaak lateralisatiemoeilijkheden. De integratie van visuele informatie (zoals letters) en taalverwerking wordt bemoeilijkt, wat het lezen en schrijven vertraagt.


Problemen met spelling en grammatica: Lateralisatiemoeilijkheden kunnen ook van invloed zijn op het verwerken van fonetische patronen en de structuur van taal, wat kan leiden tot problemen met spelling en grammatica.

Vertraagde ontwikkeling van hersenhelften:

Als de hersenhelften niet goed samenwerken of als één kant van de hersenen (bijvoorbeeld de rechterhersenhelft voor creatief en visueel denken, of de linkerhersenhelft voor logica en taal) dominante rol speelt, kan dit het vermogen om te leren in verschillende domeinen beïnvloeden. Dit kan de leerervaringen van een kind verstoren en hen in bepaalde schoolvakken achterlaten.

Lateralisatietraining als oplossing


Lateralisatietraining kan helpen om deze problemen aan te pakken door activiteiten en oefeningen aan te bieden die beide hersenhelften stimuleren en zo de samenwerking tussen hen verbeteren.


Dit kan bijdragen aan:


  • Verbeterde motorische coördinatie: Door oefeningen die het gebruik van beide handen en benen bevorderen, wordt de fijne en grove motoriek versterkt.
  • Betere cognitieve vaardigheden: Lateralisatietraining kan het geheugen, de concentratie en het probleemoplossend vermogen van kinderen verbeteren.
  • Verbetering in lees- en schrijfvaardigheden: Door het stimuleren van de samenwerking tussen beide hersenhelften kan lateralisatietraining de taalontwikkeling ondersteunen, wat gunstig is voor kinderen met dyslexie of andere taalgerelateerde problemen. 


Als een kind duidelijke lateralisatiemoeilijkheden vertoont, is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen, zoals een psycholoog die kan helpen bij het diagnosticeren van de moeilijkheden en het ontwikkelen van een effectief behandelplan.

Maandag - Zaterdag
08:00 - 22:00
Zondag
Gesloten

Copyright © Alle rechten voorbehouden

Melden, België

unsplash